appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

NPO Radio 1-presentator Max van Weezel overleden

Foto: NPO Radio 1
donderdag 11 april 2019 | NPO Radio 1 | redactie NPO Radio 1

NPO Radio 1-presentator Max van Weezel is vandaag - donderdag 11 april - overleden. Max van Weezel (67) was een beminnelijke radiopresentator met pretogen zodra het rode lampje in de studio ging branden. Hij gold als een journalistieke reus.

Als journalist werd hij gewaardeerd om zijn vriendelijkheid en gevreesd om zijn vermogen om messcherp de politieke verhoudingen te analyseren.

"Wees mild tegen elkaar." Dat waren eind maart de slotwoorden die Max van Weezel in zijn allerlaatste bijdrage sprak voor NPO Radio 1. Het was in de politieke podcast De Stemming van Vullings en Van Weezel, waarin beide parlementaire journalisten de politieke week doornamen. Deze levenswijsheid typeert Max. Hij had eerder op de bekende gastentegel in Kunststof een spreuk met dezelfde strekking verwoord: ‘Word niet bitter en hard, ook al zijn de tijden dat wel.’

Harnas

Max is gestorven op 67-jarige leeftijd. Ruim een jaar geleden was alvleesklierkanker bij hem vastgesteld. In Het Marathoninterview op NPO Radio 1 – in december 2018 – vertelde Max dat zijn levensverwachting was geslonken tot enkele maanden. En hij voegde eraan toe dat hij ‘in het harnas wilde sterven’. Dat harnas was voor hem onder meer de studio van NPO Radio 1 waar hij zich als een vis in het water voelde. "Die presentatiestoelen in de radiostudio’s zijn mijn lievelingsplekken in de wereld."

Liefde voor de radio

Zijn liefde voor de radio ontvlamde op latere leeftijd. In 1976 begon Max als politiek redacteur bij Vrij Nederland, het tijdschrift dat hij zijn leven lang trouw bleef.

Hij was 27 jaar geleden betrokken bij de oprichting van het onderzoeksjournalistieke programma Argos op NPO Radio 1. Onder druk van Joop van Thijn (toenmalig hoofdredacteur van Vrij Nederland) moest hij daar na een jaar mee stoppen.

Vanaf de jaren negentig combineerde Max van Weezel zijn Haagse werkzaamheden met presenteren van radioprogramma’s. Sinds 1995 was hij elke zaterdagavond te horen in NOS Met het Oog op Morgen op NPO Radio 1. Enige tijd nam hij het NOS Radio 1 Journaal voor zijn rekening. Daarnaast werkte hij eerder voor Spijkers met Koppen en In de Rooie Haan van de VARA en Het Gebouw (VPRO).

Vanaf 2008 was Max van Weezel de vaste stem van het VPRO-programma Argos en was hij invaller bij Bureau Buitenland (VPRO).

Van Weezel heeft vijftien boeken op zijn naam staan. Hij was voorzitter van het Internationaal Perscentrum Nieuwspoort en zat in het bestuur van journalistenvakbond NVJ. Max was gehuwd met Anet Bleich en samen kregen ze dochter Natascha. Het op de voet volgen van het jaarlijkse songfestival was het heimelijke genoegen van vader en dochter Van Weezel.

Inspirerend

Met het overlijden van Max van Weezel verliest NPO Radio 1 een bij de luisteraars en collega's geliefde presentator, zegt zendermanager Laurens Borst. "Max inspireerde met zijn kennis en inzet door de jaren heen tientallen, misschien wel honderden radiocollega's. NPO Radio 1 heeft veel aan Max te danken. En de luisteraars zullen een betrouwbaar en vertrouwd geluid gaan missen op onze zender."

Vorig jaar gaf Max van Weezel een interview in Kunststof bij de verschijning van zijn boek Vrienden tegen wil en dank, waarin hij samen met Wilma Borgman Haagse bewindslieden interviewde. Hij was toen al ziek. "Ik hou erg van NPO Radio 1", bekende hij in dat gesprek met Petra Possel.

Kunststof - Petra Possel spreekt journalist Max van Weezel

In Nooit Meer Slapen sprak Natascha van Weezel in 2017 haar vader:

De Reizende Microfoon: Natascha van Weezel in gesprek met Max van Weezel

Beluister hier het twee en half uur durende VPRO Marathoninterview met Max van Weezel, eind december op NPO Radio 1 door zijn oud-collega Hans Simons, met wie hij samen aan de wieg stond van Argos.

Marathoninterview Max van Weezel - deel 1

Marathoninterview Max van Weezel - deel 2

Marathoninterview Max van Weezel - deel 3

Of beluister dit gesprek via de podcast:

NPO Radio 1 eert deze week Max van Weezel met een speciale uitzending van Argos, komende zaterdag. En in de podcast van Het Oog op Morgen is een gesprek te beluisteren dat Chris Kijne met Max voerde over zijn liefde voor de radio.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1