appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog op Morgen
STER Advertentie

Sander Schimmelpenninck: 'Elite is te obsessief met eigen vermogen bezig'

Screenshot Spraakmakers
vrijdag 22 maart 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

De elite moet minder aan geld denken en meer verantwoordelijkheid nemen. Dat vindt Sander Schimmelpenninck, hoofdredacteur van zakenblad Quote. "Het is belangrijk dat de rijken een verhaal kunnen vertellen."

Wat maakt een goede elite?

In zijn boek Elite Gezocht beschrijft Schimmelpenninck hoe volgens hem het roer om moet bij de elite. Onder 'de elite' verstaat hij de rijkste vijf procent van de Nederlandse bevolking. "Die groep bestaat bijvoorbeeld uit artsen, advocaten en accountants. Dat zijn stiekem best veel mensen die met elkaar gemeen hebben dat ze veel bezig zijn met geld."

"Wij schrijven bij Quote over rijkdom omdat daar vaak mooie verhalen achter zitten." Maar Schimmelpenninck merkt dat de meeste CEO's de vraag hoe ze aan hun geld komen niet eens kunnen beantwoorden. ''De homo universalis bestaat niet meer, er zijn weinig mensen die eens een boek lezen."

Moraal

Over de moraal bij deze groep allerrijksten maakt Schimmelpenninck zich vooral zorgen. "Vroeger dacht men voor hun slimme zoon of dochter aan een toekomst in het landsbestuur. Inmiddels wordt een baan als 'private banker' in Londen als het hoogst haalbare gezien."

Dat zegt volgens hem veel over de moraal bij deze mensen. Velen die op een dergelijke positie terechtkomen, kunnen hun succes niet relativeren en denken dat ze het alleen aan zichzelf te danken hebben. "De consequentie daarvan is dat je je afvraagt waarom je nog belasting zou betalen, je denkt dat alleen jij recht op dat geld hebt."

Wat hebben jouw kinderen aan 10 miljoen als de wereld in de fik staat?

Sander Schimmelpenninck

Baudet

De populariteit van Forum voor Democratie bewijst volgens Schimmelpenninck dat mensen wel degelijk onder de indruk zijn van elitaire leiders. "Het gekke van de Nederlander is dat je zo gewoon mogelijk moet doen, maar intussen lopen veel mensen achter Thierry Baudet en Pim Fortuyn aan."

De Quote-hoofdredacteur vindt dat de VVD zich de laatste tijd juist heel 'volks' profileert. "Ik geloof niet dat dat werkt", zegt Schimmelpenninck die het wijt aan gebrek aan verbeeldingskracht. Hij vindt het logisch dat mensen behoefte hebben aan een visie en die kan Baudet wel bieden.

Voortrekkersrol

Schimmelpenninck vermoedt dat de oude elite zich te lang heeft verstopt en dat deze groep nu goed naar zichzelf moet kijken. "Er zijn te weinig mensen die de voortrekkersrol nemen." Hij zou tegen hen willen zeggen: "wat hebben jouw kinderen aan 10 miljoen als de wereld in de fik staat?"

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1