appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Rutger Bregman wint debatprijs van de maand

Screenshot DWDD
dinsdag 26 februari 2019 | EO | Guido van Dijk

De debatprijs van de maand februari gaat naar historicus en publicist Rutger Bregman. Zijn niet uitgezonden interview over belastingen bij Fox News maakte wereldwijd de tongen los, voor de jury reden genoeg om hem te belonen met de debatprijs.

Debatprijs van de maand februari

De 'Debatprijs van de Maand' wordt iedere maand uitgereikt door het Nederlands Debat Instituut samen met het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag. Naast Bregman waren AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis en voormalig PVV'er Joram van Klaveren (hij bekeerde zich tot de islam) ook genomineerd voor de prijs.

Zelfkritiek

Bregman domineerde afgelopen maand februari het nieuws. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd trok hij de aandacht met zijn niet uitgezonden interview bij Tucker Carlson van de Amerikaanse Tv-zender Fox News. 

Hij werd uitgenodigd vanwege zijn veelbesproken optreden bij de conferentie van het World Economic Forum in Davos, waar hij zei dat er te weinig wordt gepraat over hoeveel de allerrijksten afdragen aan de samenleving. Omdat Fox News het uit de hand gelopen interview niet uitzond, zette Bregman de opgenomen beelden zelf online. 

Roderik van Grieken, directeur van het Nederlands Debat Instituut, noemt drie redenen waarom Bregman de debatprijs wint. "Bregman heeft internationaal impact, daar is geen twijfel over mogelijk. En hij wist een helder en simpel standpunt iedere keer voor iedere uitzending waar hij zat te vertalen naar het publiek waarvoor hij sprak."

De laatste reden is volgens Van Grieken de zelfkritiek die Bregman achteraf liet zien. "Dat is redelijk uniek anno 2019, dat iemand die gelauwerd wordt op dat moment ook nog eens zelfkritisch is."

Helaas wilde Bregman de prijs niet in ontvangst nemen. “Het gaat mij om de inhoud en niet om de vorm”, zo liet hij weten.

Kijk hier het filmpje van Het Nederlands Debat instituut, waarin Roderik van Grieken aan de hand van fragmenten uitlegt waarom Rutger de enige echte winnaar van februari is. 

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kimaatspijbelen

De hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad, Hans Nijenhuis, was ook genomineerd voor de debatprijs. Op de dag dat duizenden scholieren de straat op gingen op voor het klimaat, schaarde de krant zich achter de 'klimaatspijbelaars' met deze voorpagina en een uitgesproken commentaar van Nijenhuis zelf.

Van Grieken looft de moed van Nijenhuis: "Nijenhuis nam een positie in die misschien wel voor een groot deel van de achterban van het AD niet zo populair is. Er werd een risico genomen."

Volgens Nijenhuis zijn er geen abonnementen opgezegd omdat lezers de voorpagina en het commentaar te ver vonden gaan. "Het was ook geen politieke keuze, dit ging gewoon over gezond verstand."

Bekeerling

Ook Joram van Klaveren was genomineerd. Op 4 februari kwam hij in het nieuws omdat hij zich had bekeerd tot de islam. Opmerkelijk, want Van Klaveren stond bekend om zijn islamkritiek en was ooit de rechterhand van PVV-voorman Geert Wilders.

Van Grieken legt uit waarom Van Klaveren genomineerd is. "Joram van Klaveren is een voorbeeld van iemand die van mening is veranderd. Het is heel goed dat iemand zich is blijven verdiepen in een onderwerp, ineens tot een andere conclusie komt en uitlegt waarom hij is veranderd. Dat moeten we belonen."

Van Klaveren vertelde in de uitzending dat zijn boek wordt vertaald in het Engels en Arabisch. "Ik denk niet dat er voor moslims iets nieuws instaat. Maar het is misschien wel bijzonder voor de moslims in Arabische landen om mijn verhaal te lezen."

Debatprijs van de maand februari 2019

Debatprijs bij Dit is de Dag

Vanaf 2019 wordt in Dit is de Dag iedere laatste donderdag van de maand, in samenwerking met het Nederlands Debat Instituut, de 'Debatprijs van de Maand' uitgereikt aan iemand die impact heeft gehad op een actueel debat, helder zijn of haar standpunt heeft verkondigd, en inhoudelijk en met interesse op zijn of haar tegenstanders heeft gereageerd. De prijs houdt dus niet noodzakelijkerwijs verband met de inhoud van de standpunten van de winnaar. In december 2019 wordt de 'Debatprijs van het Jaar' uitgereikt.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1