Achtergrond
EO

‘Mannen kunnen er niet tegen als hun vrouw meer verdient’

foto: Getty Imagesfoto: Getty Images
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Mannen kunnen er niet tegen als hun vrouw meer verdient’

Uit onderzoek van de Radboud Universiteit blijkt dat stellen waarbij de man kostwinner is, gelukkiger zijn. Als een vrouw meer gaat verdienen dan de man, worden beiden ongelukkiger. Schrijver Marianne Zwagerman, die zich al jaren inzet om meer vrouwen aan het werk te krijgen, ziet het met lede ogen aan. Ze maakt zich zorgen om de vrouwen, maar ook om sommige mannen, die het niet kunnen hebben als hun vrouw meer verdient.

Mutsen

Zwagerman schreef een boek over niet-werkende vrouwen, een wereld die ze ‘het mutsenparadijs’ noemt. Sommige vrouwen zijn volgens haar geneigd om "lekker veilig" niet te werken, terwijl dat onverstandig is. "Veel huwelijken lopen stuk en dan beland zo’n vrouw in de bijstand", zegt ze.

SGP-Kamerlid Chris Stoffer is het niet met Zwagerman eens. Hij snapt de resultaten van het onderzoek wel, zei hij in Dit is de Dag. "Je merkt dat mensen het meest gelukkig zijn als ze als gezin kunnen kiezen wat het beste past", zegt hij. Die keuzevrijheid, daar gaat het om.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jonge mannen

Niet alleen mutsen, maar ook sommige mannen baren Zwagerman zorgen.

Vooral jonge mannen die zich in hun mannelijkheid aangetast voelen als hun vriendin meer verdient, kunnen niet op sympathie van Zwagerman rekenen. Ook het populaire Kamerlid Thierry Baudet, die zich in het parlement volgens haar laatdunkend uitlaat tegen vrouwelijke collega’s, kan bij haar niet op goedkeuring rekenen. "Daar moeten we tegen ageren", zegt ze.

Ster advertentie
Ster advertentie