appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'De Telegraaf is hypocriet over klimaat'

Bart Maat, ANP
vrijdag 1 februari 2019 | EO | Willem de Gelder

De Telegraaf gedraagt zich hypocriet in het klimaatdebat. Dat vindt opiniemaker en voormalig LAKS-voorzitter Sywert van Lienden. In Dit is de Dag debatteerde hij met psychiater Esther van Fenema over de zogenoemde klimaatspijbelaars. Van Fenema keerde zich in De Telegraaf tegen de spijbelaars, tot ergernis van Sywert.

Sywert van Lienden vs Esther van Fenema over de klimaatspijbelars

Komende donderdag wil een groep scholieren, onder schooltijd, gaan demonstreren voor een beter klimaatbeleid. Van Fenema vindt het toestaan deze demonstraties een vorm van kindermishandeling. “Kinderen worden opzettelijk bang gemaakt voor klimaatproblemen waar ze zelf weinig aan kunnen doen”, vindt de psychiater. “Kinderen zijn heel beïnvloedbaar, zeker door ouders en leraren”, vindt ze.

Van Lienden snapt niet waarom Van Fenema denkt dat kinderen niet zelf tot conclusies over het klimaat kunnen komen. “Ze kunnen best zelf nadenken”, vindt hij. Hij juicht juist toe dat de kinderen de straat op gaan: “De jongste onder ons hebben nog geen stemrecht, maar moeten wel het langst met de aarde doen”, vindt hij

Hypocriet

Van Lienden denkt dat veel mensen zich tegen de stakende jongeren keren, omdat ze het simpelweg niet eens zijn met waar de stakers voor staan. De Telegraaf, die het stuk van Van Fenema donderdag plaatste, heeft boter op het hoofd, vindt hij. “Hele voorpagina’s met steun voor de burgerlijke ongehoorzaamheid van de blokkeerfriezen, maar deze burgerlijke ongehoorzaamheid mag ineens niet.”

Van Fenema is het oneens: “Het zijn kinderen! Je moet kinderen niet belasten met dit soort kwesties.” Als het een demonstratie tegen klimaatmaatregelen was, was ze ook tegen geweest.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1