Achtergrond
EONOS

'Wolvenquotum is onzin'

foto: EPA-PHOTO/KEYSTONE/WALTER BIERIfoto: EPA-PHOTO/KEYSTONE/WALTER BIERI
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Wolvenquotum is onzin'

Landbouworganisatie LTO wil een wolvenquotum: een maximale hoeveelheid wolven dat in Nederland mag verblijven. Daarvoor moet de beschermde status van de wolf worden aangepast, want nu mag er niet op wolven worden geschoten. Maar het afschieten zal averechts werken, zegt Glenn Lelieveld, ecoloog en nationaal coördinator van het Wolvenmeldpunt.

Het is spannend, zo'n wolf - dat snapt Lelieveld: "Groot roofdier, grote tanden, de sprookjes eromheen". En ook de last die boeren van wolven kunnen ondervinden, erkent Lelieveld. Maar een zogenoemd 'wolvenquotum' noemt hij onzin.

"Sinds 2015 hebben we bezoek van wolven gehad. Minder dan 200 keer beet zo'n wolf een schaap dood", aldus Lelieveld. "Als ik het afzet tegen hoe vaak het misgaat met honden - dat is zo'n 4000 tot 8000 keer per jaar. Ik snap heel erg dat dit vervelend is voor schapenhouders en daar moeten we iets aan doen, maar ik denk dat afschieten averechts werkt".

Dat zit zo: een wolvenroedel is net een gezinnetje, zegt Lelieveld. Wanneer één van die wolven een schaap zou hebben aangevallen en een ouder dier wordt vervolgens afgeschoten, dan valt dat gezin uit elkaar. "De jongen krijgen dan onvoldoende eten en leren daardoor niet goed jagen - en richten zich dan wellicht op schapen in plaats van op reeën en zwijnen. En dat is juist niet wat je wil". Meer dan 90 procent van het dieet van wolven bestaat uit wilde herbivoren, benadrukt Lelieveld.

Hekwerk

Alle wolven afschieten is geen optie - en is op dit moment bovendien nog verboden. Maar wat moeten boeren dan doen om doodgebeten schapen te voorkomen? "De meeste schapen staan al binnen een raster", zegt Lelieveld. "Tegen wolven heb je vijf draden nodig waar stroom op staat, waarvan de onderste maximaal 20 centimeter van de grond moet zijn. Bij een hek van 1 meter 20 hoog, komt er geen hond of wolf meer binnen. Eigenlijk stelt het niet heel veel voor, het gaat om een paar euro per meter. Fruittelers hangen vogelnetten op tegen pimpelmezen voor enkele tienduizenden euro's".

Aan het eind van deze maand is de wolf officieel een halfjaar in Nederland. Mooi nieuws, vindt Lelieveld. "Zoveel mensen worden enthousiast van de wolf en de mensen die er last van ondervinden, kunnen eenvoudig worden geholpen. Het gaat eindelijk weer ontzettend goed met dit dier, en hij vervult een geweldige rol voor de natuur".

Glenn Lelieveld over het 'wolvenquotum'

Ster advertentie
Ster advertentie