Achtergrond

Brexit: Wie gelooft er nog in Engeland?

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Brexit: Wie gelooft er nog in Engeland?

[MAX] Wederopstanding. Het begrip behoort tot één van de kernwaarden van het christelijk geloof. Levend uit de dood herrijzen. Toegegeven, het is een kunststukje, maar, het is maar net waar je in gelooft.

Met Pasen wordt het gevierd. Van mij mag dat zo blijven, want per slot is elke vrije dag er één.

Uitgerekend nu, nu de Britten aan alles twijfelen en bij God niet meer weten waar ze in moeten geloven, is er in de Kerk van Engeland – de Anglicaanse kerk - een discussie ontstaan over die herrijzenis. Invloedrijke Anglicanen vinden dat verhaal van de wederopstanding flauwekul. Dat Jezus na zijn dood op Pasen uit zijn graf stapt, en vervolgens gewoon verder gaat alsof er niets aan de hand is, vinden ze niet te verkopen. Fysiek is het onmogelijk en theologisch heb je er niks aan.

De kwestie is hoog opgelopen, want de aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, is - op Koningin Elizabeth na - de hoogste baas bij de Anglicanen en is gevraagd de kerkambassadeur uit Vaticaanstad terug te trekken. De Paus vent het herrijzenisverhaal nog immer uit, en als je er niet in gelooft dan heb je in Vaticaanstad niks te zoeken, zo is de mening in deze Anglicaanse verzetshaard.

Ongeloof

Twijfel hebben aan geloof. Dat is precies waar het nu om gaat in Westminster. Theresa May gelooft dat haar deal goed voor de Britten is, Brexiteers geloven dat Brexit weer het echte eilandgevoel teruggeeft, oppositieleider Corbyn gelooft dat Labour met of zonder Brexit de Britten weer vreugde, werk en zaligheid kan bieden. Boris Johnson gelooft dat hij Churchill is en het Britse electoraat gelooft nergens meer in. Kortom, deze hele Brexit-discussie gaat in de kern over geloof.

Als geloof, hoop en liefde plaatsmaken voor het ondergangsdenken dan gaat het mis. En in politieke zin loopt zelfs de democratie risico’s.

In deze onoverzichtelijk, zo niet hopeloze fase, is het Verenigd Koninkrijk politiek beland.

Op maandagochtend probeerde Theresa May in een pottenbakkersfabriek in Stoke-on-Trent het geloof in eigen werk uit te stralen. Haar ogen verraadden ongeloof. Zij geloofde niet, zo zei ze, in uitstel, afstel, of een nieuw referendum. Op de vraag of zij gelooft dat haar voorstel in het Lagerhuis een meerderheid haalt, keek ze alsof dat een absurde gedachte was.

In de pers gaat het evenmin meer over geloof, maar meer chaos of erger.

Het hele Brexit-verhaal wordt al een tijdje vergeleken met Hotel California, ooit een hit van de Eagles: You can check out any time you like, but you can never leave...

Lees ook:

Over Kees Boonman

Kees Boonman is politiek commentator, elke week te horen bij Nieuwsweekend van Omroep Max van 08:30 tot 11:00 uur op NPO Radio 1. Volg zijn Brexit-berichten ook op @keesboonman via Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie