Achtergrond
EO

'Een courgette snijden is een gratis cursus mindfulness'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Een courgette snijden is een gratis cursus mindfulness'

Albert Heijn maakte woensdag bekend dat er gekookt gaat worden voor de klant. De plannen van de grootste supermarktketen van Nederland passen in een trend dat steeds meer - vooral jonge - mensen buiten de deur eten, afhalen of laten bezorgen. Kookboekenschrijfster Karin Luiten vertelt in Dit is de Dag dat ze niet blij is met deze ontwikkeling. "Iedereen heeft het druk, druk, druk en dan is even een courgette snijden te ingewikkeld? Dat is een gratis cursus mindfulness."

Inga Blokker, die namens The Food Research Company de voedselsector onderzoekt, denkt dat het steeds normaler wordt om niet meer zelf te koken. "Albert Heijn zal waarschijnlijk langzaam beginnen, maar in Amerika kun je al echt uit eten in de supermarkt."

Iemand die zeker blij is met afhaalmaaltijden in de supermarkt is Anne Tonen. “Ik kook echt nooit. Ik vind het niet leuk en ik heb gewoon een druk bestaan. Ik wil het mezelf graag makkelijk maken." Eerdere pogingen om zelf een smakelijke maaltijd op tafel te krijgen waren volgens Tonen geen doorslaand succes. "Mijn vrienden vonden het niet lekker en die stelden voor om toch maar een pizza te bestellen".

Ingewikkeld

Het gevoel dat koken heel moeilijk is, is ons volgens Luiten aangepraat door "Pakjes- en zakjesmakers." En dat is volgens haar een probleem voor een samenleving waar eten alomtegenwoordig is. "Er wordt heel veel geklaagd dat we te dik zijn. Er is overal eten te vinden. Stations zijn tegenwoordig vreetschuren waar toevallig af en toe nog een trein stopt. Je kunt je afvragen of dat een richting is die we met z’n allen op willen."

Toch is dit de kant die we volgens voedingsonderzoeker Blokker op gaan. "Uiteindelijk gaan mensen toch voor gemak. Dat is nou eenmaal zo."

Met het vooruitzicht van gezonde maaltijden uit de supermarkt denkt Tonen niet dat ze in de toekomst nog gaat koken. "Ik ben alleen en eet vaak even snel. Maar stel dat ik een vriend krijg die goed kan koken, dan mag hij dat ook voor mij doen."

Ster advertentie
Ster advertentie