Achtergrond
KRO-NCRV

Dierenarts: 'Ik ga mijn eigen cliënten niet aangeven bij het ministerie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dierenarts: 'Ik ga mijn eigen cliënten niet aangeven bij het ministerie'

Dierenbeulen mogen tien jaar geen dieren meer houden, de reistijd voor veevervoer wordt korter, wie zijn dier verwaarloost krijgt een verplichte cursus en elke hond moet vanaf 2020 een paspoort hebben. Minister Schouten van Landbouw wil zo malafide handel tegen gaan.

Afschrikwekkende werking

Bas Rodenburg, hoogleraar dierenwelzijn, vindt dat er een goed pakket aan maatregelen ligt. "Wat ik mooi vind, is dat er heel concrete maatregelen liggen. Dan kun je echt iets doen aan het verbeteren van dierenwelzijn." De uitvoering wordt nog wel een probleem, denkt Rodenburg. Maar het zal wel een afschrikwekkende werking hebben. "Daarom ben ik blij met deze maatregelen."

Gekke situatie

Dierenarts Hildeward Hoenderken vindt dat de regelgeving niet ver genoeg gaat. "We hebben een groot probleem met illegale puppy’s in Nederland. Die honden worden meestal via Marktplaats verkocht en hebben geen dierenpaspoort. De mensen kopen ze met goede bedoelingen: Ik red een puppy uit een zielige situatie. Die mensen moet ik dan aangeven. Dat is een gekke situatie."

"We moeten de illegale import zien te voorkomen en dat zal gewoon moeten met busjes die langs de A1 staan die auto’s met puppy’s van de weg gaan halen. Maar daar zijn veel mensen voor nodig. De pakkans is nu zo klein dat er jaarlijks zo’n 80.000 puppy’s worden geïmporteerd", aldus Hoenderken.

Ik ga mijn cliënten niet aangeven

"Mensen die vanuit goede gedachten die puppy’s kopen, die mensen ga je toch niet bestraffen? Ik spreek ze er op aan, maar ga ze niet bij het ministerie aangeven dat ze een overtreding hebben begaan. Het wordt nu bij de dierenarts neergelegd maar de overheid zal moeten handhaven."

Ster advertentie
Ster advertentie