Achtergrond

Geldschieters uit Qatar, liefdadigheidswerkers of salafisten?

foto: Foto: EOfoto: Foto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Geldschieters uit Qatar, liefdadigheidswerkers of salafisten?

[EO] Wordt het een islamitisch liefdadigheidsproject of een salafistisch centrum vol radicalisme? Het met Qatarees geld gekochte pand in Rotterdam roept steeds meer weerstand op.

De omstreden liefdadigheidsorganisatie Eid Charity uit Qatar heeft voor 1,7 miljoen euro een voormalig schoolgebouw in Rotterdam gekocht. Het is de bedoeling dat het pand in de toekomst een religieus centrum wordt. Zo komt er een koranschool, huiswerkbegeleiding, sportfaciliteiten en een imam-opleiding. Dit roept bij critici de vraag op of het wenselijk is dat een religieuze instelling als de Eid Charity, die in het verleden regelmatig haatpredikers liet spreken op zijn evenementen, in Nederland projecten financiert.

Arnoud van Doorn is fractievoorzitter van de Partij van de Eenheid in de Haagse gemeenteraad en woordvoerder van de Stichting Al Nour, die het religieuze centrum gaat exploiteren. Volgens hem biedt het centrum ruimte voor alle stromingen binnen de islam. "Hier gaan geen rare dingen gebeuren. We zullen er alles doen om radicalisering tegen te gaan".

Kees van der Staaij, SGP-fractievoorzitter in de Tweede Kamer stelt dat we in een tijd leven waarin de samenleving onder hoogspanning staat. Onder die omstandigheden is er volgens hem geen plaats voor een salafistische organisatie. "Er wordt gezegd dat er ruimte is voor alle islamitische stromingen, maar daar geloof ik helemaal niets van."

Verbod


De SGP gaat in de Tweede Kamer zijn best doen om ervoor te zorgen dat de financiering van salafistische organisaties wordt verboden. In de praktijk blijkt dit lastig. Minister Asscher zei enkele jaren geleden al dat godsdienstvrijheid betekent dat de overheid zich niet moet mengen in de samenstelling, inrichting, bekostiging of theologische koers van religieuze of levensbeschouwelijke organisaties. Over de verkoop van het schoolgebouw zei hij dat die legaal is maar ongewenst.


Ster advertentie
Ster advertentie