appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Terecht dat Nederlander wordt vervolgd voor beledigen Erdogan'

ANP, Adem Altan
woensdag 15 augustus 2018 | EO | Claire van der Meer Twitter

"Het is volkomen terecht dat de Nederlander die de Turkse president Erdogan beledigde wordt vervolgd", dat zei bestuurskundige Önder Kaya in Dit is de Dag. "De wet moet worden gehandhaafd". Kaya is een aanhanger van de partij van Erdogan.

'Terecht dat Nederlander vervolgt wordt'

Een man van 64 uit Sittard wordt vervolgd voor het beledigen van de Turkse president Erdogan. De man zou in 2016 meerdere e-mails hebben gestuurd naar de Turkse ambassade in Den Haag. Daarin zou hij Erdogan vergelijken met Adolf Hitler en hem een zwijn genoemd hebben.

Kaya stelt dat de belediging buiten kijf staat. "Het staat de ambassade vrij om aangifte te doen". De bestuurskundige denkt uit dat er vanuit Ankara instructies zijn gegeven aan de ambassade in Nederland.

Bevriend staatshoofd

Het is in Nederland bij wet verboden een bevriend staatshoofd te beledigen. Om die regel aan te passen moet de Tweede Kamer de wet veranderen. In april stemde een meerderheid van het parlement daartoe in met een voorstel van Kees Verhoeven (D66). De wet is echter nog niet van kracht, omdat de Eerste Kamer zich er nog over moet buigen.

Kaya noemt het bijzonder dat de wet – nu het om Erdogan gaat – opeens volop ter discussie staat. "Turkije is nog steeds een NAVO-lid en onderdeel van de Raad van Europa. Turkije heeft voor Europa een groot probleem opgelost door vluchtelingen op te vangen".

Nazistaat

Historicus Arend Jan Boekestijn is het totaal oneens met Kaya. "Merkel deed ook geen aangifte toen zij in Griekenland werd afgebeeld in een Nazipak. En Nederland deed ook geen aangifte toen Erdogan Nederland een Nazistaat noemde".

Nederlandse man beledigde Erdogan

 

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1