Achtergrond
EONOS

Van Syrische vluchteling naar man die prinsessen kleedt

foto: Elmer van der Marelfoto: Elmer van der Marel
  1. Nieuwschevron right
  2. Van Syrische vluchteling naar man die prinsessen kleedt

De ontwerpen van couturier Achmed Oso zijn vandaag de dag niet meer weg te denken van de rode loper. Hij kleedt onder anderen NOS-presentatrice Dionne Stax, Heel Holland Bakt-jurylid Jannie van der Heijden en de prinsessen Anita en Margarita. Begin juli werd zijn derde couture collectie getoond in Amsterdam.

Achmed Oso kent een glansrijke carrière, maar het is geen makkelijke weg geweest, vertelde hij in Langs de Lijn en Omstreken. Oso kwam 18 jaar geleden als vluchteling uit Syrië naar Nederland. De eerste jaren waren heel moeilijk, maar zijn talent heeft hem uiteindelijk gered. De ouders van Achmed wonen nog in Syrië, in de buurt van Aleppo. De laatste maanden waren extra moeilijk, vanwege de oorlog. Het is heel moeilijk om ver weg van familie te zijn in zo’n zware tijd. Het ontwerpen van kleding geeft hem in deze tijd de nodige positieve afleiding. "Mijn werk is een goede afleiding van wat er om mij heen gebeurt. Daarin kan ik al mijn emoties kwijt."

Wat de ontwerpen van Achmed Oso onderscheidt van anderen, is de invloed van het Midden-Oosten. In zijn ontwerpen smelten de westerse en de oosterse cultuur samen. De technieken die hij heeft geleerd van zijn moeder, past hij nog steeds toe, samen met de technieken die hij hier heeft opgedaan. "Waar ik ben opgegroeid en wat ik mooi vind, kun je terugzien in de dingen die ik maak."

Achmed kleedt al twee prinsessen, maar wil nog heel graag koningin Maxima kleden. Toch maakt hij het liefst kleding voor zijn moeder.

Ster advertentie
Ster advertentie