appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Dit is de grootste stamboom ooit: 13 miljoen mensen

MyHeritage/Columbia University
zaterdag 3 maart 2018 | NTR | Bouwe van Straten

De grootste stamboom ooit omvat niet minder dan 13 miljoen mensen. Dat blijkt uit een analyse van de gegevens van 86 miljoen mensen die actief zijn op de stamboomsite Geni.com.

De wetenschappers vonden nog meer omvangrijke stambomen in de gegevens, maar dit was wel de grootste. Op de site stellen mensen hun eigen stamboom samen. Als er overeenkomsten zijn, worden de stambomen automatische met elkaar verbonden.

Waarom neven en nichten niet meer met elkaar trouwen

Het onderzoek leverde een aantal interessante inzichten op. Zo werd tot nu toe aangenomen dat mensen ophielden met hun familie te trouwen, omdat ze door de opkomst van nieuwe transportmiddelen verder bij hun familie vandaan werden geboren.

Dat lijkt niet te kloppen: familieleden gingen al in het begin van de 19e eeuw verder bij elkaar vandaan wonen, terwijl neven en nichten pas een halve eeuw later stopten met elkaar te trouwen. De onderzoekers vermoeden daarom dat trouwen met je familie langzamerhand steeds minder sociaal geaccepteerd werd.

Een gen voor ouderdom?

Ook biedt het onderzoek inzicht in de invloed van je DNA op je levensverwachting. Veel mensen zouden het misschien fijn vinden als er een 'Methusalem-gen'  zou bestaan, maar helaas: hou oud je wordt, hangt maar voor ongeveer 16 procent af van je genen, blijkt uit dit onderzoek. Veel belangrijker zijn dus andere factoren, zoals onder meer levensstijl, eetpatroon en je sociale netwerk. 

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1