Wetenschap & Techniek
NTR

Kun je aan de boomkruinen zien of ergens een lichaam ligt?

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Kun je aan de boomkruinen zien of ergens een lichaam ligt?

Luchtfoto's van bos kunnen behulpzaam bij forensisch onderzoek naar het lichaam van vermiste mensen, denken wetenschappers. Een lichaam in ontbinding zorgt voor voedingsstoffen in de grond, die invloed kunnen hebben op bijvoorbeeld de kleur van bladeren, is het idee.

De wetenschappers willen de bomen, planten en struiken in bossen dus gebruiken als een soort sensor, waarmee je vermiste lichamen zou kunnen opsporen. Een team van botanisten en forensisch antropologen beschrijft het onderzoek in Trends in Plant Science.

Forensisch onderzoek gebeurt wel vaker vanuit de lucht, maar dan meestal in open terrein. Bomen en struiken gelden als obstakels die het onderzoek in de weg staan. Door ze juist als indicatoren te gebruiken, zou je dat probleem kunnen omzeilen.

Donkere bladeren door stikstof

Er is wel anekdotisch bewijs dat een begraven lichaam zichtbare invloed kan hebben op nabije planten. Bladeren lijken bijvoorbeeld donkerder te worden door de extra stikstof die ze binnenkrijgen. Maar structureel onderzoek is daar nooit naar gedaan.

Dat gaat nu gebeuren, op een zogenoemde bodyfarm in Tennessee. NPO Radio 1 berichtte al eerder over deze macabere plek, waar onderzoek wordt gedaan naar lichamelijke resten om nieuwe inzichten op te doen voor forensisch onderzoek.

Luister ook:

Bodyfarms

Op die plek gaan de wetenschappers eerst kleinschalig onderzoek doen, om te kijken hoe lichamelijke resten invloed hebben op de reflectie en fluorescentie van bladeren. Een menselijk lichaam bevat ongeveer 2,5 kilo stikstof, die bij ontbinding wordt afgegeven aan de omgeving en wordt omgezet in ammoniak. Veel is nog onbekend over hoe planten dat precies opnemen, en wat het effect daarvan is. Dat zou per plant kunnen verschillen, maar ook per bodemtype.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie