Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Atlantische Oceaan bevat veel meer plastic dan gedacht

foto: pxfuelfoto: pxfuel
  1. Nieuwschevron right
  2. Atlantische Oceaan bevat veel meer plastic dan gedacht

Wetenschappers hebben een inventarisatie gemaakt van de hoeveelheid plastic in de Atlantische Oceaan, en de resultaten stellen niet gerust. Alleen al in de bovenste 200 meter van de oceaan vonden ze 12 tot 21 miljoen ton microplastic, veel meer dan tot nu toe werd aangenomen.

Op sommige plekken vonden ze tot 7.000 plastic deeltjes een kubieke meter zeewater, schrijven ze in het vakblad Nature Communications. De onderzoekers namen het Atlantische oceaanwater op twaalf plekken onder de loep, tussen de Falkland Eilanden en Groot-Brittannie, op drie verschillende dieptes tot 200 meter.

Volgens sommige berekeningen is zo'n 99% van het plastic in het milieu zoek: het is wel geproduceerd, maar we weten niet waar het is gebleven. Het lijkt erop dat met dit onderzoek een flink deel van dat verdwenen plastic is teruggevonden. De werkelijke hoeveelheid plastic in de Atlantische Oceaan is waarschijnlijk nog veel groter.

De onderzoekers hebben naar slechts drie polymeren gekeken, met een specifieke grootte, binnen een klein deel van de oceaan. Bovendien hebben ze niet gekeken naar microvezels, afkomstig van synthetische materialen als polyester.

Naar diepere lagen

Vaak zet zich organisch materiaal af op het plastic, waardoor het gewicht zo groot wordt dat het plastic naar diepere lagen zinkt. Ook zien organismen het plastic soms aan voor voeding. De uitwerpselen van deze diertjes wordt daardoor zo zwaar dat het inclusief plastic naar de zeebodem zinkt.

Al met al denken de onderzoekers dat ze met hun schatting van 12 tot 21 miljoen ton een minimum hebben vastgesteld. Ze denken niet alleen het missende plastic te hebben teruggevonden, misschien waren de schattingen van de hoeveelheid missend plastic ook wel te laag.

Luister ook:

Zwerfafval is de hofleverancier van de Plastic Soep; KLEAN heeft de oplossing!

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie