Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Goed nieuws over Oxford-vaccin, maar nog niet zeker of het werkt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Goed nieuws over Oxford-vaccin, maar nog niet zeker of het werkt

Het coronavaccin van de Britse universiteit van Oxford lijkt veilig en de eerste resultaten van de tests bij zo'n 1100 mensen zijn positief afgerond.

Volgens de onderzoekers zijn er geen ernstige bijwerkingen geconstateerd en leidt het vaccin tot de aanmaak van antistoffen en T-cellen tegen SARS-CoV-2, schrijven zij in het medische tijdschrift The Lancet.

Gezondheidsredacteur Rinke van den Brink volgde een ingelaste persconferentie over het nieuws. "We potentially have a vaccine, zei de farmaceut in een Zoom-meeting. Maar het is nog niet helemaal zeker of het gaat lukken", zegt Van den Brink in Nieuws en Co.

T-cellen

Het is nog de vraag of het vaccin met de naam AZD1222 afdoende bescherming biedt tegen het coronavirus. 70 procent van de proefpersonen kreeg koorts of hoofdpijn, maar volgens de onderzoekers is dat prima te verhelpen met paracetamol. De antistoffen voorkomen dat virusdeeltjes het lichaam kunnen infecteren en 'markeren ze' om opgeruimd te worden. T-cellen kunnen besmette lichaamscellen opruimen.

"Het immuunsysteem reageert op twee manieren, met antistoffen maar ook met die T-cellen. Van T-cellen wordt steeds meer aangenomen dat die mogelijk een belangrijkere rol spelen bij de afweer tegen deze ziekte dan de antistoffen", zegt Van den Brink.

De onderzoekers hopen op basis van deze resultaten dat het immuunsysteem het virus "onthoudt", zodat het vaccin mensen voor een langere periode kan beschermen. "We moeten echter meer onderzoek doen voor we kunnen concluderen dat het vaccin voldoende bescherming biedt, en hoe lang die bescherming is", zegt een van de onderzoekers.

Nederland heeft samen met drie andere Europese landen een overeenkomst gesloten met farmaceut AstraZeneca voor 300 tot 400 miljoen "kansrijke doses" van het medicijn. Ook de VS en Groot-Brittannië hebben het vaccin besteld. De hoop is dat aan het eind van het jaar duidelijk is of het vaccin ook echt gebruikt kan gaan worden.

oxford

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie