appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Nederlandse muggen kunnen het gevaarlijke westnijlvirus overdragen

Wikimedia/gbohne
donderdag 3 oktober 2019 | NTR | Redactie

Het uit Afrika afkomstige westnijlvirus rukt op richting Nederland: voor het eerst is het aangetroffen bij iemand in Duitsland. En onze eigen Hollandse huissteekmug blijkt de ziekte te kunnen verspreiden. Slapen we straks allemaal onder een klamboe?

Westnijlvirus rukt steeds verder op in Noord-Europa

Vorig jaar werden er in Europa meer dan 2000 mensen ziek door het westnijlvirus, van wie er 180 overleden. Er is geen gerichte behandeling voor het virus beschikbaar. 

Veel mensen merken niets van de besmetting of krijgen alleen wat koorts, vertelt hoogleraar virologie Marion Koopmans in Nieuws en Co. Maar er kunnen levensbedreigende complicaties ontstaan, zoals hersenvliesontsteking. In Nederland zijn nog geen gevallen van het virus bekend, maar Koopmans is er niet gerust op dat het aan ons land voorbij zal gaan.

Via trekvogels en muggen verspreid

Het westnijlvirus is afkomstig uit Afrika en wordt waarschijnlijk door trekvogels naar Europa verspreid. Muggen kunnen het vervolgens overdragen op de mens. Dat hoeven helemaal geen exotische muggen te zijn: onderzoekers hebben ontdekt dat ook onze Nederlandse huissteekmug is in staat het virus over te dragen. 

Gisteren besteedde tv-programma De Kennis van Nu aandacht aan de gevaren van ziekmakende muggen in ons land. Bekijk de hele uitzending hier

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Invloed van klimaatverandering

We moeten ons erop voorbereiden dat het virus ook naar Nederland komt, zegt Koopmans. Dat heeft ook te maken met het veranderende klimaat: "We weten dat de infecties die via muggen verspreid worden, met klimaatverandering zeer waarschijnlijk wat verder gaan uitspreiden. Dus dat is ook waar we ons op willen voorbereiden." 

Ook exotische muggen, zoals de tijgermug, kunnen een bedreiging vormen voor onze volksgezondheid. Meer daarover hoor je in deze uitzending van nachtprogramma Focus: 

Muggen


NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1