Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Ook vogels hebben een persoonlijkheid

foto: Hans Hillewaert / CC BY-SA 4.0foto: Hans Hillewaert / CC BY-SA 4.0
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook vogels hebben een persoonlijkheid

Wij mensen verschillen nogal in karakter: waar de één actief en ondernemend is, zit de ander liever thuis op de bank. Maar als je dacht dat de mens de enige soort is waarvoor dat geldt, heb je het mis.

Gedragsecoloog Allert Bijleveld onderzoekt de verschillen in persoonlijkheid bij kanoeten, een vogeltje dat veel voorkomt op de Wadden. Nieuws en Co ging met hem mee naar het onbewoonde Waddeneiland Griend.

Vogels hebben óók een persoonlijkheid

Misschien heb je er nog nooit eentje gezien, maar op het eiland Griend zijn kanoeten in enorme aantallen aanwezig. Tussen augustus en oktober komen er zo’n 90.000 naar het eiland, dat in de Waddenzee ligt tussen Harlingen en Vlieland. Met hun lange poten lopen de kanoeten door het water, op zoek naar lekkere hapjes zoals kokkels en andere schelpdieren.

Individuele verschillen

Op het eiland bestuderen wetenschappers van het Nederlands instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) het gedrag van de vogels. Zo willen ze bijvoorbeeld beter leren begrijpen waarom de ene kanoet veel grotere afstanden aflegt op zoek naar voedsel dan de andere.

"Waar ik heel erg in geïnteresseerd ben", vertelt onderzoeker Allert Bijleveld, "is de individuele kanoet in zo’n groep. Waarom zijn die individuele verschillen er, en hoe beïnvloeden ze elkaar?"

Camera en zendertje

De onderzoekers vangen de vogels korte tijd en laten ze los in een proefopstelling die bestaat uit grote bakken met water en zand. Met behulp van een camera volgen ze hoe de vogel zich van plek naar plek beweegt, en hoeveel afstand hij aflegt.

Daarna worden de vogels voorzien van een zendertje en losgelaten in de natuur. De vogels die in de proefopstelling heel beweeglijk en exploratief zijn, blijken zich ook in het wild zo te gedragen.

Nieuwe voedselplekken vinden

Met dit onderzoek kunnen we meer te weten komen over hoe de soort zich kan aanpassen aan een veranderende omgeving, vertelt Bijleveld. De Waddenzee verandert heel erg, door bijvoorbeeld klimaatverandering en visserij. "Die exploratieve dieren kunnen misschien wel de nieuwe voedselplekken vinden, als er een andere voedselplek verdwijnt."

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie