appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

Wat wordt de zomerhit van 2018?

Pexels
zondag 1 juli 2018 | NTR | Redactie Focus

One Kiss, Dura, of toch Échame la Culpa: met welk liedje worden we deze zomer doodgegooid? En wat zijn de ingrediënten van de perfecte zomerhit? Musicoloog Ashley Burgoyne vertelt erover in Focus.

Wat wordt de zomerhit van 2018?

Vorig jaar zomer kon je de straat niet oversteken zonder dat je ergens het liedje Despacito uit de speakers hoorde schallen. Wat maakt zo’n liedje nou zo immens succesvol? Vooral de melodie is bepalend, vertelt musicoloog Ashley Burgoyne, die onderzoek deed naar de ingrediënten van hits. Verder is de perfecte zomerhit een meezinger en is het een eenvoudig liedje zonder al te ingewikkelde begeleiding.

Herkenbaar door veel herhaling

Het liedje Dura van Daddy Yankee is volgens de onderzoeker een goed voorbeeld. Doordat er veel herhaling in zit van korte stukjes melodie, is het nummer heel herkenbaar. Op die manier nestelt zo’n liedje zich langdurig in je hoofd. Sommigen zien Dura al als dé zomerhit van dit jaar, en ook Burgoyne denkt dat het nummer een grote kanshebber is.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het liedje Wannabe van de Spice Girls, een zomerhit uit 1996, is volgens Burgoyne één van de meest catchy nummers aller tijden. Wat dat nummer echt tot een zomerhit maakte, zegt de onderzoeker, is dat het liedje geen moment inzakt en bijvoorbeeld geen bridge heeft. Daardoor geeft het van begin tot eind een zomergevoel.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wil je meer weten over wat een nummer tot een hit maakt? Lees verder op NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1