Uitzending gemist
NOS

De Cartooncrisis

  1. Gidschevron right
  2. De Cartooncrisis


Gepresenteerd door: Stine Jensen

Samen met een panel van cartoonisten blikt presentator Stine Jensen terug op het jaar 2023. Wat was hun opmerkelijkste tekening bij het nieuws? Welke veroorzaakte ophef, welke typeert het jaar het beste? Welke cartoon vonden zij zelf het beste, welk onderwerp het lastigst? En hoe hebben zij de vrijheid van meningsuiting ervaren – is die sterker onder druk komen te staan?

Te gast:

  • Jos Collignon is politiek cartoonist bij de Volkskrant sinds 1980. Hij won de Inktspotprijs voor de beste politieke cartoon in 2009, met een spotprent over de gevallen DSB Bank. In 2022 besloot de hoofdredactie van de Volkskrant één van zijn cartoons te verwijderen, volgens het hoofdredactionele commentaar 'omdat deze Marokkanen stigmatiseert'. Onlangs werd zijn spotprent over 'de dikke duim op de lange arm' van Israël onderwerp van discussie.

  • Bas van der Schot maakt sinds 2011 politieke cartoons voor de Volkskrant. Eerder tekende hij voor NRC Handelsblad, nrc.next, Vrij Nederland en het Algemeen Dagblad. Hij won drie keer de Inktspotprijs. In 2002 voor zijn spotprent met clowns in de LPF-fractie, in 2013 voor zijn spotprent over het afschudden van de ideologische veren van de PvdA, en dit jaar met zijn tekening van een ijsbeer vastgelijmd aan een ijsschots.

  • Eliane Gerrits werkt sinds 2011 voor EW-magazine (toen nog Elsevier) en maakt daar vanaf 2021 wekelijks politieke cartoons. Daarvoor tekende ze sinds 2001 voor NRC, 19 jaar lang. Ze is veelzijdig tekenaar van illustraties en autonoom werk dat ze exposeert en verkoopt. Ze doet live cartooning bij evenementen, waar ze razendsnelle tekeningen maakt.

    Met fragmenten van cartoonisten Hajo de Reijger (NRC) en Kamagurka (NRC).

    Deze uitzending blijft na afloop te beluisteren als bonusaflevering van de podcast De Cartooncrisis van HUMAN.