Uitzending gemist
MAX

Rocker in Holland

  1. Gidschevron right
  2. Rocker in Holland


Gepresenteerd door: Astrid de Jong

Komt de live-muziek in de Nederlandse popscene wel weer tot leven?
 
Golden Earring, De Dijk, The Scene, Herman Brood, Di-rect, De Staat, Bløf en Racoon; Nederland heeft een lange lijst bands die live het dak eraf blazen als ze optreden. En er is ook een indrukwekkende nieuwe lichting bands, met Kensington, Chef'Special, Bökkers, en ga zo nog maar even door. En bijna iedereen kent wel iemand die in een band speelt.
 
Maar twee jaar geleden gingen de deuren van de meeste poppodia dicht, en festivals en poprondes gingen op de lange termijn. En nu, na 2 jaar 'corona freeze', klotst het nieuwe talent tegen de plinten, maar staat het oude talent ook nog te trappelen. En de bezoekers van live-optredens moeten ook hun bruiloften en vakanties nog inhalen.
De vrijwilligers en de technici, en soms ook de artiesten, kunnen in de huidige economie goed verdienen in de bouw of in de horeca, en kiezen dus niet voor een onzekere muzikale carrière. 
Komt het goed met de poppodia en de festivals in Nederland? Lukt het nog om door te breken als je net van een muziekopleiding komt, of nog oefent in de garage?
 
Astrid de Jong onderzoekt de stand van zaken op de live-podia. Ze spreekt onder andere Spinvis, die blij is dat hij weer live kan spelen. Maar ook Paul de Munnik, die de tijd die hij niet live speelde besteedde aan tientallen projecten en opnamen. Poppodium Hedon in Zwolle investeerde in een goede basis voor 'als het weer kon'. Voorzitter Berend Schans van de Nederlandse Vereniging van Poppodia en Festivals beschrijft de zoektocht naar personeel en de ingewikkelde planning. En gloednieuw talenten Hiigo en Campus 5 beschrijven hun zoektocht naar de mooiste podia.
 
Dat en meer, in dit eenmalige programma op NPO Radio 1: Rocker in Holland. Genoemd naar het nummer van de onlangs overleden Jan Rot, die de romantiek van het bandleven samenvat.