Uitzending gemist
HUMAN

De Publieke Tribune: het koningshuis

  1. Gidschevron right
  2. De Publieke Tribune: het koningshuis


Gepresenteerd door: Coen Verbraak

De miljoenenuitkeringen, het peperdure jacht en de vakantie in Griekenland te midden van de coronacrisis. Het leverde het koningshuis veel kritiek op. Het roept de vraag op of het koningshuis nog bij de moderne, democratische samenleving past. Het is steeds lastiger uit te leggen dat één familie boven alle andere families staat en van belastinggeld betaald wordt. Tegelijkertijd geniet het koningshuis grote populariteit en blijft het sprookje betoveren. Wat kost het koningshuis ons, en wat levert het ons op? Hoeveel macht heeft de koning en welke rol moet hij vervullen? Wat is de relatie met het volk en de pers? En hoe toekomstbestendig is het koningshuis?

In deze uitzending van De Publieke Tribune Radio gaat Coen Verbraak in gesprek over het belang van het koningshuis met historica Daniela Hooghiemstra, hoogleraar staatsrecht Paul Bovend'Eert en royaltyjournalisten Rick Evers en Jeroen Snel.

Daniela Hooghiemstra is gespecialiseerd in de geschiedenis van het koningshuis en schreef daar diverse boeken over. Recent kwam haar nieuwe boek over prinses Irene uit: Om de liefde, voor de troon. Het dynastieke avontuur van prinses Irene en prins Carlos Hugo 1964-1980.

Rick Evers is royaltyjournalist. Voor zijn recent verschenen boek Máxima. Meer dan Majesteit volgde Evers haar een jaar lang van dichtbij en had hij exclusieve gesprekken met de koningin en de mensen om haar heen.

Jeroen Snel presenteert sinds 2004 het royaltyprogramma Blauw Bloed en volgt het koningshuis al jaren op de voet. In 2009 kwam zijn boek Koningin Máxima uit, met wie hij meereisde op haar VN-bezoeken.

Paul Bovend'Eert is hoogleraar staatsrecht aan de Radboud Universiteit. Vorig jaar publiceerde hij het boek De Koning en de monarchie. Toekomstbestendig?