Uitzending gemist
HUMAN

De Publieke Tribune: de wijkagent

  1. Gidschevron right
  2. De Publieke Tribune: de wijkagent


Gepresenteerd door: Coen Verbraak

De wijkagent wordt geroemd als het unieke Nederlandse wapen tegen sociale onveiligheid en criminaliteit in de wijk. Maar onlangs oordeelde de Inspectie Veiligheid en Justitie dat de politie te weinig weet wat er speelt in de wijken om problemen op tijd te signaleren en in te grijpen voor het echt onveilig wordt. Waar krijgen wijkagenten op straat mee te maken en waar maken zij zich zorgen om? Staat overbelasting hen in de weg bij het veilig houden van de wijk? Hoe gaan zij om met het dilemma tussen vertrouwen winnen en toevertrouwde informatie gebruiken voor politiewerk? En kunnen zij het nog waarmaken om de ogen en oren van de samenleving te zijn?

Presentator Coen Verbraak gaat in gesprek met een wijkagenten over hun ervaringen op straat en de rol die zij hebben in preventie.
Jan Schoenmaker werkte 20 jaar als wijkagent en maakte de beruchte Utrechtse tippelzone tot een internationaal voorbeeld.
Wijkagent Jurgen Rekers heeft in grensstad Enschede veel met drugscriminaliteit te maken.
Wijkagent Loubna Laabid zet zich in Rotterdam in om de jeugd voor criminaliteit te behoeden, met een kickboksproject waarbij wijkagenten jongeren trainen.
Criminoloog Eric Bervoets doet onderzoek naar wijkagenten en opsporing in gesloten gemeenschappen, waar de wijkagent moeilijk voet tussen de deur krijgt.