Uitzending gemist
Human

De Publieke Tribune: homogenezing

  1. Gidschevron right
  2. De Publieke Tribune: homogenezing


Gepresenteerd door: Coen Verbraak

In sommige religieuze kringen in Nederland is het nog altijd een zonde om homoseksueel te zijn. Homo's worden onder druk gezet door hun gemeenschap, met als doel hun seksuele voorkeur te veranderen, te verbergen of te onderdrukken. De Tweede Kamer wil dat homogenezing verboden wordt en De Verenigde Naties riepen deze maand eveneens op tot een wereldwijde ban.

Niet alleen conversietherapie, maar ook gezamenlijk gebed, gesprekken met kerkoudsten, of duiveluitdrijving worden ingezet. Dit kan langdurige schade aanrichten in de levens van mensen.

Wat gebeurt er met je als je omgeving je seksuele voorkeur het liefst zou zien veranderen? En als er stappen worden gezet om dat voor elkaar te krijgen? Wat doet dat met je identiteit, en welke sporen laat dat na? Welke veerkracht vinden mensen als ze zoiets hebben gemaakt? En moet er een verbod komen?

In deze uitzending van De publieke tribune gaat presentator Coen Verbraak daarover in gesprek met vier gasten:
Alexander Noordijk is dominee in Amsterdam en doet voor stichting Wijdekerk onderzoek naar homogenezing in Nederland. Als jongen probeerden mensen hem te genezen van zijn homoseksualiteit door onder andere duiveluitdrijving. Inmiddels is hij gelukkig getrouwd met Kai Yung.
Kai Yung is 10 jaar in therapie geweest bij stichting Different, waar werd aangedrongen om zijn homoseksualiteit niet te praktiseren. Dat leidde tot depressie en su├»cidale gedachtes. Inmiddels is hij gelukkig getrouwd met Alexander Noordijk.  
Herman van Wijngaarden zet zich in voor stichting Hart van Homo's en organiseert bijbelstudies voor jongeren over homoseksualiteit en religie. Hij is homoseksueel en celibatair.
Marco Derks promoveerde op homoseksualiteit en religie, en deed onderzoek naar de evangelische hulpverleningsorganisatie Different, die beschuldigd is van het bieden van homogenezingstherapie.