Uitzending gemist
NTR

De Nacht van NTR - wanneer wordt science fiction realiteit?

  1. Gidschevron right
  2. De Nacht van NTR - wanneer wordt science fiction realiteit?


Gepresenteerd door: Stijn Goossens

Tijdens het eerste uur van De Nacht Van NTR is George van Hal te gast. Hij is wetenschapsjournalist bij de Volkskrant en was videocolumnist voor het televisieprogramma Atlas, maar bovenal is hij een fanatieke sciencefiction-liefhebber. Die liefhebberij resulteerde in zijn eigen boek ‘van lightsaber tot tijdmachine’ – waarin hij bespreekt hoe de wetenschap werkt aan technologie uit sciencefiction-klassiekers zoals Star Trek, Star Wars en de Marvel-films.

Verder spreken we nog met media- en popcultuurwetenschapper Simone Driessen over de hedendaagse fancultuur. Welke rol speelt het internet, waarom liggen er rijen fans in de wachtrij voor de optredens en wordt het niet te duur om echt nog fan te zijn van een muziekartiest? 

Verder spreken we met UvA-onderzoeker Robert Belleman over de nieuwe Virtual Reality-bril van Apple. Robert gebruikt Mixed Reality (VR en AR) voor wetenschappelijk onderzoek en behandelingen van mensen. Wat vindt Robert van de Apple Vision Pro en hoe gaat dit impact hebben op de wetenschap?

Tot slot spreken we met de Twitterende wetenschapper van deze week, wiskundige Kataryna Marynets. Als toegepast wiskundige analyseert ze golfstromen van oceanen. En toevallig is het ook nog Wereld Oceanendag!