Uitzending gemist
VPRO

Bureau Buitenland - Oekraïne verenigt zich in tijden van crisis

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Oekraïne verenigt zich in tijden van crisis


Gepresenteerd door: Tim de Wit

Oekraïners verenigen zich in tijden van crisis 

 Het voelt in Kiev alsof het vijf voor twaalf is. Tot begin deze week leek het leven in Oekraïne gewoon door te gaan, ondanks al die paniekgeluiden uit het Westen over een invasie van Rusland. Maar die ontspannen houding is nu omgeslagen in breed gedeelde onrust op straat. Hoe gaat Zelensky om met deze onrust? En wat betekent het voor het conflict nu Rusland een aantal troepen bij de grens heeft teruggehaald? We bespreken het met correspondent Michiel Driebergen in Kiev. 


Afrika en EU drukken op resetknop 

Afrika en Europa hebben een gespannen relatie de afgelopen jaren, gekenmerkt door teleurstelling. Sinds de laatste top in 2017 tussen de twee politieke blokken zijn er tal van gebroken beloftes.  De hoop is dat de twee politieke blokken dichter tot elkaar komen tijdens een tweedaagse top in Brussel. Maar wat verwachten ze van elkaar?  We vragen het D66-Europarlementarier Samira Rafaela en West-Afrikacorrespondent Aida Grovestins. 


In Buitenland Uitgelicht: Noord-Macedonië. Met correspondent Frank Elbers. Binnenkort is het mogelijk van Sofia, de hoofdstad van Bulgarije naar Skopje, de hoofdstad van Noord-Macedonie te vliegen. En dat is groot nieuws, gezien de twee in een benaderde diplomatieke positie zaten.