Uitzending gemist
VPRO

Bureau Buitenland - Zorgen over Europees havikengedrag

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Zorgen over Europees havikengedrag


Gepresenteerd door: Chris Kijne

De Russische oorlogsvoering escaleert

Het bewijs stapelt op dat Rusland clustermunitie gebruikt in Oekraïne.  Wapens waarmee je zoveel mogelijk burgerdoden maakt. Het Internationaal Strafhof doet onderzoek naar oorlogsmisdaden. Waar Rusland eerst volhield ‘alleen militaire doelen te raken’ lijkt van die zogenaamde doelstelling niets over. Militair analisten zien steeds meer tactieken terug die ze kennen van de Russische oorlogsvoering in Syrië.  En tegelijkertijd zitten de Russen nog wél aan onderhandelingstafel met Oekraïne.. Met Steven Derix, oud-correspondent in Moskou, nu werkzaam als defensieredacteur voor NRC.

 

Zorgen om Europees havikengedrag

Europese landen gaan gevechtsvliegtuigen, luchtdoelraketten en andere wapens aan Oekraïne leveren. En gewone burgers melden zich aan om mee te vechten tegen de Russen. Europa laat, kortom, haar tanden zien. Maar rollen we niet onbedoeld een oorlog in? Ondertussen zwaait Rusland steeds vaker met de nucleaire kaart. Tom Sauer is hoogleraar Internationale Politiek aan de Universiteit van Antwerpen en waarschuwt al decennia voor een onbedoelde escalatie met Rusland. Hij maakt zich zorgen over het Europese havikengedrag.

In Buitenland Uitgelicht: Turks voetbal. Journalist Zehra Kaya over de in Nederland geboren voetballer Aykut Demir, die weigert voor zijn Turkse voetbalclub een t-shirt met de tekst 'No War' te dragen.