Uitzending gemist
VPRO

Bureau Buitenland - Het verzet in Soedan voelt zich verraden door internationale gemeenschap

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Het verzet in Soedan voelt zich verraden door internationale gemeenschap


Gepresenteerd door: Sophie Derkzen

Sinds de overstromingen staat in het Duitse Mayschoss de tijd stil

Het Duitse plaatsje Mayschoss ligt aan de rivier de Ahr. Afgelopen zomer  werd het dorp getroffen door extreme regenval en overstromingen. Het water steeg tot tien meter en verwoestte zeker honderd huizen. Vier bewoners verdronken. In het dorpje, waar een kleine duizend mensen wonen, is nu het normale leven nog steeds niet teruggekeerd. Verslaggever Mijke van Wijk komt zelf al jaren in Mayschoss en hielp als vrijwilliger mee, na de watersnood van de zomer. Sindsdien volgt ze de wederopbouw van het dorp.

 

Het verzet in Soedan voelt zich verraden door internationale gemeenschap

'We zijn bereid hier te sterven, het volk is sterker dan het leger.'  Met die leus laten de demonstranten in Soedan weten dat ze democratie willen, en niets minder. Sinds de militaire coup van vorig jaar in oktober is de politieke chaos in het Soedan alleen maar toegenomen. Inmiddels zijn meer dan zestig mensen omgekomen bij de betogingen.  De Verenigde Naties willen nu aan tafel met de demonstranten én met het leger, maar het Soedanese verzet wijst dit voorstel vooralsnog  af.  Zij vrezen dat er namelijk dat voor de internationale gemeenschap er héél andere belangen spelen. Egypte-correspondent Eduard Cousin is in Soedan, loopt mee met de demonstranten. Ook bij ons: Soedan-expert Jelena Sporin.


Buitenland Uitgelicht: Australië

De rubriek, waarin onze correspondenten en deskundigen vertellen wat hen is opgevallen in de media van het land dat zij volgen. En dit keer Down Under, vanuit Australië journalist Nina van Hattum.