Uitzending gemist

Bureau Buitenland - Franse 'House of Cards' & Marokko woedend op Brussel

VPRO
  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Franse 'House of Cards' & Marokko woedend op Brussel


Gepresenteerd door: Chris Kijne


Franse 'House of Cards'

Geruchten dat de Franse minister van economie zélf presidentsambities heeft, doen al langer de ronde binnen de politieke kringen van Parijs. Maar de recente ruzies tussen de Franse president en deze Bruno Le Maire hebben geleid tot opgetrokken wenkbrauwen.  Probeert de doorgaans loyale minister nu Emmanuel Macron openlijk te overschaduwen? Frankrijk-correspondent Stefan de Vries over de politieke intrige.

Waarom ‘Qatar’-gate in Brussel eigenlijk ‘Marokko-gate’ moet heten

Woede in het Marokkaanse parlement over een resolutie van het Europees Parlement waarin zij Marokko oproept ‘de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid te respecteren. Opmerkelijke zet, want het is voor ‘t eerst in bijna twintig jaar dat er vanuit Brussel zo’n duidelijk signaal komt. Maar die resolutie komt dan ook niet uit de lucht vallen. Het corruptieschandaal dat wij als Qatar-gate hebben leren kennen, het omkopen van politici in Brussel, had misschien beter Marokko-gate kunnen heten. Kristof Clerix, onderzoeksjournalist bij Knack, bracht de feiten aan het licht.  En ook te gast is arabist en Marokko-kenner Jan Hoogland.


Uitgelicht: Servië


Yoga en christendom gaan wel samen, volgens een vloggende bisschop in Servië. Niet iedereen is daar blij mee vertelt Arja van den Bergh.