Uitzending gemist

Bureau Buitenland - Strenger toezicht op redden van vluchtelingen & Macrons charmeoffensief in Afrika

VPRO
  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Strenger toezicht op redden van vluchtelingen & Macrons charmeoffensief in Afrika


Gepresenteerd door: Tim de Wit

Strenger toezicht op reddingsoperaties vluchtelingen

Een grote tragedie bij de Zuid-Italiaanse kust kostte tientallen mensen het leven. In aanloop naar de volgende EU-top wordt nu al flink onderhandeld over nieuwe maatregelen om dit soort drama's te voorkomen. De Italiaanse premier Meloni wil strenger Europese toezicht op hulporganisaties die vluchtelingen redden uit de Middellandse Zee. Mensensmokkelaars zouden misbruik maken van hulp op zee, die door ngo's wordt aangeboden. NRC Europa-correspondent Clara van de Wiel en Judith Sargentini, directeur bij Artsen Zonder Grenzen, over het voorstel.

Macrons charmeoffensief in Afrika

Frankrijk ziet dat zijn invloed in Afrika tanende is. Veel Afrikaanse landen vinden dat de Franse oud-kolonisator nog te vaak door een koloniale bril naar hun continent kijkt. En daarom keren sommige landen Parijs de rug toe. De Franse president Macron hoopt met een bezoek aan vier Afrikaanse landen de relatie met het continent te verbeteren. Maar zitten Afrikanen daar wel op te wachten? Te gast is Mirjam de Bruijn, hoogleraar Afrikanistiek aan de Universiteit Leiden.

Uitgelicht: Amerika

De New Yorkse politie heeft een nieuwe trend onderschept: subway surfen. Bij deze challenge springen Amerikaanse jongeren bovenop de metro en leggen ze het vast voor hun volgers op sociale media. Hierover Karlijn van Houwelingen.