Uitzending gemist
VPRO

Bureau Buitenland - Belangrijke minderheid onder vuur in Tadzjikistan

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Belangrijke minderheid onder vuur in Tadzjikistan


Gepresenteerd door: Sophie Derkzen

Belangrijke minderheid onder vuur in Tadzjikistan
Het rommelt in het Centraal Aziatische Tadzjikistan. Nadat dit voorjaar een demonstrant op straat werd doodgeschoten door ordetroepen, groeide het protest tegen het autoritaire regime. Afgelopen week escaleerde de boel met tientallen doden tot gevolg. Journalist en fotograaf Thijs Broekkamp vertelt erover.
 
 
Duitse 'Zeitenwende' krijgt invulling
De politiek is het deze week eens geworden over de besteding van het vele extra geld voor de Duitse defensie. Het leger krijgt een cheque van een slordige honderd miljard euro om in te kopen: van ultramoderne F-35 straaljagers, de nieuwste tanks, tot aan spionagesatellieten, niets is onmogelijk. Zo krijgt de aangekondigde Zeitenwende concreet vorm. De historische ommezwaai in het Duitse buitenland- en defensiebeleid die bondskanselier Scholz in februari aankondigde, direct na de Russische inval in Oekraïne. Wat betekent het deze week overeengekomen pakket voor de toekomstige rol van Duitsland in de wereld? Daarover historicus en Duitsland-kenner Jacco Pekelder.


Buitenland Uitgelicht: België
In België heeft de overheid een nieuwe brochure voor de ambtenaren uitgegeven. En daar is veel discussie over. Journalist Bart Eeckhout legt uit wat er aan de hand is.