Uitzending gemist

Bureau Buitenland - Denemarken verwelkomt Afghaanse vrouwen & Queers in Egypte onder vuur

VPRO
  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Denemarken verwelkomt Afghaanse vrouwen & Queers in Egypte onder vuur


Gepresenteerd door: Sophie Derkzen

Denemarken zet deuren open voor Afghaanse vrouwen 

Denemarken staat bekend om zijn strenge migratiebeleid, en doet al jaren z’n best om de grenzen dicht te houden voor migranten. Maar nu is het land van plan om vrouwen en meisjes uit Afghanistan asiel te verlenen, op basis van hun geslacht. Waarom deze radicale koerswijziging? En kan die tot een nieuwe dynamiek leiden in andere Westerse landen? We vragen het correspondent Dirk Evers.

Queers in Egypte onder vuur

Deze week verscheen de BBC-documentaire 'Queer Egypt under attack'. De film laat zien hoe criminele bendes gebruikmaken van datingapps om LHBTIQ+-ers op te sporen, te mishandelen en af te persen. Maar ook de zedenpolitie, die deze mensen wil vervolgen, is op deze apps te vinden. We bespreken het met arabist Esmeralda van Boon, die eerder zelf voor de BBC onderzoek deed naar queers in Caïro.

Europa Draait Door: Erdogan en de NAVO

Er is weer een nieuwe aflevering van de podcast Europa Draait Door van collega Tim de Wit met Arend Jan Boekestijn. Daarin is Turkije-kenner Isa Yusibov te gast over de Turkse president Erdogan. Die jaagt het Westen regelmatig op de kast, bijvoorbeeld nu door Zweden te blokkeren om tot de NAVO toe te treden. 

Presentatie: Sophie Derkzen.