Uitzending gemist

Bureau Buitenland - Omstreden mijn in Servië belangrijk voor vergroening Europa

VPRO
  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Omstreden mijn in Servië belangrijk voor vergroening Europa


Gepresenteerd door: Sophie Derkzen

Omstreden mijn in Servië belangrijk voor toekomstige vergroening Europa
In Servië wordt door bewoners een felle strijd gevoerd voor behoud van een gebied in de Jadar-vallei. Een tiende van de voorraad van de schaarse grondstof lithium bevindt zich daar.  En daar aast niet alleen de Servische regering, maar ook de Europese Unie op. Er valt namelijk miljoenen te verdienen aan deze grondstof, die dient als batterij voor elektrische auto's. En die spelen weer een belangrijke rol in de Europese Green Deal. Maar inwoners van Servië gaan massaal de straat op, want boeren in het land dreigen de dupe te worden van deze groene EU-plannen. Hierover journalist Ingrid Gercama die de bewoners van de Jadar-vallei opzocht.
 
 
 
Welk land verkoopt de beste oorlogspropaganda?
De spanningen in het oosten van Oekraïne blijven maar oplopen. Bijna dagelijks melden hoge Amerikaanse regeringsfunctionarissen dat Rusland nu toch écht binnen gaat vallen, waarna de Russen dat weer ontkennen. Welke strategie zit er achter de constante waarschuwingen van de Amerikanen, én met welke informatie reageert Rusland daar op? Daarover Bob Deen van Clingendael Instituut.


Buitenland Uitgelicht: Tsjechië

Tsjechië staat steevast aan de wereldtop van alcoholconsumptie per persoon. Voorheen waren dit voornamelijk de mannen die stevig doordronken. Maar daar begint verandering in te komen, en dat is niet per sé goed nieuws. Hierover correspondent Laura Postma.