Uitzending gemist
VPRO

Bureau Buitenland - Zuid Afrikaanse corruptiebestrijder heeft geloofwaardigheidsprobleem

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Zuid Afrikaanse corruptiebestrijder heeft geloofwaardigheidsprobleem


Gepresenteerd door: Sophie Derkzen

Ramaphosa heeft een geloofwaardigheidsprobleem
De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa dreigt vervolgd te worden voor het niet rapporteren van diefstal: uit zijn huis is een bedrag van 4 miljoen dollar gestolen. Veel Zuid-Afrikanen vragen zich nu openlijk af hoe hun leider aan zoveel cashgeld komt. De zelfverklaarde corruptiebestrijder Ramaphosa heeft daardoor een geloofwaardigheidsprobleem. Dit politiek schandaal komt de ANC-president ongelegen uit: hij is verwikkeld in een heftige machtsstrijd binnen zijn partij. Te gast: onderzoeksjournalist Evelien Groenink van ZAM Magazine.

Achterblijvers Donetsk maken zich op oorlogsgeweld
Na de regio Loehansk richten de Russen zich nu op de regio Donetsk. Daar zijn de steden Kramatorsk en Slavjansk nu aan de beurt. Vier van de vijf bewoners zijn het gebied inmiddels ontvlucht uit vrees voor de Russische vernietigingsdrift. Onze verslaggever Michiel Driebergen ontmoette de achterblijvers.

Uitgelicht: Roemenië
De burgemeester van Boekarest is de verkeersopstoppingen in zijn stad meer dan beu. De Roemeense hoofdstad staat bekend om de ellenlange files. Correspondent Frank Elbers legt uit hoe de burgervader zijn inwoners wil verleiden tot fietsen.