Uitzending gemist
VPRO

Bureau Buitenland - Overleven in Rafah

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Overleven in Rafah


Gepresenteerd door: Sophie Derkzen

Stemmen uit Gaza: overleven in Rafah
In grensplaats Rafah in het zuiden van Gaza zitten meer dan één miljoen Palestijnen uit de hele Gazastrook dicht op elkaar. Ze proberen er van dag tot dag te overleven met voedselschaarste, infectieziekten en onzekerheid over de toekomst. Afgelopen weekend werden ze ook nog eens gebombardeerd. Collega Edwin Koopman legde contact met de Gazanen in Rafah en maakte een reportage.

Rwanda-plan legt breuk in Sunaks partij bloot
Afgelopen weekend overleden er nog vijf migranten die via het Kanaal het Verenigd Koninkrijk probeerden te bereiken. Dat komt op een gevoelig moment, nu morgen opnieuw wordt gestemd over het Rwanda-plan van premier Sunak. Het plan lijkt een diepe breuk in de conservatieve regering te veroorzaken. De rechtse flank van de conservatieven wil het plan om migranten naar Rwanda te sturen nog veel radicaler dan hoe het er nu bij ligt. Als Sunak daar gehoor aan geeft, vervreemdt hij zich van het gematigde deel van zijn partij. Lukt het Sunak de twee kampen te verenigen? VRT-journalist Ivan Ollevier volgt het VK op de voet en is te gast.

Buitenland Uitgelicht: Marokko
In onze rubriek Uitgelicht aandacht voor een Marokkaanse zangeres die vreest voor gevangenisstraf. Kan een koninklijk pardon haar nog redden? Correspondent Samira Jadir vertelt over de kwestie waarover Marokko niet uitgepraat raakt.