Uitzending gemist
VPRO

Bureau Buitenland - Het doemscenario van Xi Jinping

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Het doemscenario van Xi Jinping


Gepresenteerd door: Sophie Derkzen

Grootschalige stakingen dreigen Roemenië plat te leggen

In Roemenië wordt massaal gestaakt. Afgelopen week gingen maar liefst 20.000 leraren de straat op voor meer loon en ook in de zorg en in het vervoer leggen mensen het werk neer. En vanaf deze week gaan zelfs politieagenten demonstreren. Waar zijn de Roemenen ontevreden over? En weet de regering er iets aan te doen? Te gast is Roemenië-kenner Stefan Popa.

 

Het doemscenario van Xi Jinping 

De nationale veiligheid van China wordt volgens president Xi Jinping steeds meer bedreigd. Dreiging van kunstmatige intelligentie, en buitenlandse spionage zorgen er volgens Xi voor dat China “zich moet voorbereiden op het allerergste scenario”. En dus komt hij met een aanscherping van zijn ingrijpende spionagewet. Maar wat is dat scenario eigenlijk? En wat betekent de nieuwe wet voor burgers in China? Te gast zijn Nicole Sprokel van Amnesty International en Cindy Huijgen, correspondent in China.

 

Uitgelicht: Chili

Over 100 dagen beginnen de Pan American games in Chili, maar de voorbereidingen schieten maar niet op. Valt het sportevenement in het water? Daarover correspondent Boris van der Spek.

 

Presentatie: Sophie Derkzen