Uitzending gemist
VPRO

Bureau Buitenland - Georgië schreeuwt om Europa, maar krijgt een Russische wet

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Georgië schreeuwt om Europa, maar krijgt een Russische wet

Deze uitzending staat gepland voor 28 mei 2024 van 13:30 tot 14:00 en is beschikbaar rond 14:30 uur.


Gepresenteerd door: Sophie Derkzen & Tim de Wit

In Bureau Buitenland hoor je internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen, van maandag tot en met vrijdag van 13.30 tot 14.00 uur.

Georgië schreeuwt om Europa, maar krijgt een Russische wet

Er was maandenlang protest, druk uit Brussel en Washington, en zelfs een veto van de president, maar niets kon de controversiële Georgische wet op buitenlandse agenten stoppen. Vanmiddag zal het parlement naar alle waarschijnlijkheid definitief met de wet instemmen. De wet, naar Russisch voorbeeld, maakt het werk van journalisten en activisten straks een stuk lastiger en maakt EU-toetreding voor het land zo goed als onmogelijk. Glijdt Georgië af naar een autocratie? En blijft het protest ook na het aannemen van de wet nog overeind? Te gast is Georgië-correspondent Jarron Kamphorst.

EUropa Express #11: Europese samenwerking op defensie

Onze EUropa Express stopt deze keer bij de Defensie-halte. De verdediging van Europa is een thema dat deze verkiezingen een grotere rol speelt dan voorheen. En ook nooit eerder werd er zo veel Europees geld voor defensie uitgetrokken, als nu. De EU heeft ‘grote ambities’ op het gebied van defensie. Maar in hoeverre trekt de EU ook echt gezamenlijk op en wat kunnen we de komende termijn van een nieuwe Commissie verwachten? Daarover politicoloog en defensie-expert aan de VU, Trineke Palm.

Uitgelicht: Weg uit Dehli op coolcation

Delhi wordt overspoeld door een ongekende hittegolf. Rijke inwoners vluchten daarom naar koelere plekken zoals Scandinavië, maar niet iedereen kan dat betalen. Correspondent Lisa Dupuy vertelt hoe verschillende mensen met de hitte omgaan.