Uitzending gemist
VPRO

Bureau Buitenland - Voormalig rechter Internationale Strafhof over situatie in Rafah

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Voormalig rechter Internationale Strafhof over situatie in Rafah


Gepresenteerd door: Sophie Derkzen & Tim de Wit

Voormalig rechter Internationale Strafhof over situatie in Rafah

Hoogleraar internationaal strafrecht Christine van den Wyngaert is de eerste Belg die het schopte tot rechter bij het ICC, waar zij jarenlang werkte. Bureau Buitenland spreekt haar over de humanitaire situatie in Rafah en hoe die juridisch te duiden. Vorige week riep het Internationaal Gerechtshof al op tot het staken van alle militaire actie in Rafah die de bevolking in levensgevaar brengt. Maar van dit soort juridische, of politieke,  ‘rode lijnen’ lijkt Israël zich tot nu toe niets aan te trekken.


Macholand Mexico kiest voor een vrouw

Mexico kent een van de hoogste cijfers ter wereld als het gaat om femicide, en abortus is pas sinds enkele maanden niet meer strafbaar. Geen aantrekkelijk land dus om vrouw te zijn, zo lijkt het. Toch kiezen de Mexicanen komende zondag een vrouw tot president. Wat zegt dat over dit macholand? Collega Edwin Koopman reisde naar Mexico en zocht het uit.

Buitenland Uitgelicht: Weg uit Dehli op coolcation

Delhi wordt overspoeld door een ongekende hittegolf. Rijke inwoners vluchten daarom naar koelere plekken zoals Scandinavië, maar niet iedereen kan dat betalen. Correspondent Lisa Dupuy vertelt hoe mensen op verschillende wijze met de hitte omgaan.