Uitzending gemist
VPRO

Bureau Buitenland - Opmerkelijk bezoek uit Israël

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Opmerkelijk bezoek uit Israël


Gepresenteerd door: Tim de Wit

In Bureau Buitenland hoor je internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen, van maandag tot en met vrijdag van 13.30 tot 14.00 uur.

Opmerkelijk bezoek uit Israël

Een hoge functionaris van het Israëlische Ministerie van Defensie komt op uitnodiging van de vaste commissie van Buitenlandse Zaken langs in de Tweede Kamer. Maar de organisatie waarvoor hij werkt houdt zich onder andere bezig met Gaza en is in deze oorlogstijd zeker niet onomstreden, stelt Reinoud Leenders, Midden-Oosten-onderzoeker aan het King's College in Londen.

 

Zweedse journalisten onder vuur

Het was schokkend nieuws: de bedreigingen die Zweedse journalisten ontvangen, kwamen waarschijnlijk voor een deel vanuit de politieke partij Zweden Democraten. Uit een onthulling blijkt dat zij via anonieme accounts journalisten zouden lastigvallen. Juist in een land waar het vertrouwen in de media en de overheid zo groot is, komt dat nieuws hard aan. Maar journalisten staan er al langer onder druk: bijna de helft van hen zegt last te hebben van bedreigingen. Hierover correspondent Tjade Michels.

 

Buitenland Uitgelicht: verbod op ‘mansplainen’

In een Schots nationaal park zijn richtlijnen opgesteld om 'mansplainen' te voorkomen, zodat vrouwen die alleen gaan wandelen, zich veiliger voelen. Correspondent Anne Saenen vertelt ons er meer over.