Uitzending gemist
VPRO

Bureau Buitenland - Netanyahu verlegt focus naar Libanon

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Netanyahu verlegt focus naar Libanon


Gepresenteerd door: Chris Kijne & Sophie Derkzen & Tim de Wit

Netanyahu verlegt focus naar Libanon

De Israëlische premier heeft vriend en vijand verrast met uitspraken over de oorlog in Gaza. De intense gevechtsfase in het zuiden van Gaza is bijna klaar zijn, volgens de minister-president. Hij zegt dat de troepen nu naar de noordgrens met Libanon gestuurd moeten worden. Waar is de premier op uit? En hoe kijken ze vanuit de Israëlische samenleving naar deze ontwikkelingen? We vragen het Gilad Perez, correspondent Israël en Palestijnse gebieden.

Macrons laatste wanhoopspogingen het volk voor zich te winnen

Nog een paar dagen tot de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen op 30 juni, en Macron haalt alles uit de kast om kiezers ervan te overtuigen om zijn kant te kiezen. Nu de partijprogramma’s van uiterst links en uiterst rechts bekend zijn, waarschuwt hij zelfs voor het uitbreken van een burgeroorlog. Gaat het Macron nog lukken het tij te keren, en wat verklaart eigenlijk zijn constant dalende populariteit sinds zijn aantreden in 2017? Historicus en Frankrijk-specialist Niek Pas zit bij ons in de studio, om het uit te leggen.

Uitgelicht: Oud potje blijkt historische Mexicaanse vaas

Toen de Amerikaanse Anna Lee Dozier het voor 4 dollar kocht in een tweedehandswinkeltje, leek het nog gewoon een mooi oud potje. Maar onlangs bleek het ding bijna 2000 jaar oud te zijn, en afkomstig uit de hoogtijdagen van de oude Maya's in Mexico. Collega Edwin Koopman vertelt de details.

Presentatie: Chris Kijne