Uitzending gemist
VPRO

Bureau Buitenland - Suriname maakt zich zorgen om babysterfte

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Suriname maakt zich zorgen om babysterfte

In Surinaamse ziekenhuizen geldt code zwart

Er heerst grote onvrede in Suriname over de economische situatie en over de corruptie onder de nog maar twee jaar geleden aangetreden president Santokhi. En die crisis wordt het meest zichtbaar in de medische zorg van het land. In de ziekenhuizen geldt al maanden code zwart, dat betekent dat er te weinig intensieve zorg kan worden gegeven. Daar worden zelfs baby's slachtoffer van, zegt activist Dave van Aerde van Team Organic, die de protesten tegen de regering-Santokhi leidt. Dat vernamen ook Tweede Kamerleden die afgelopen week op bezoek waren in Suriname, en op sociale media aan de bel trokken. Te gast is Krishna Khargi, hij is hartchirurg en lid van het Diaspora Medical Team, een groep Nederlandse specialisten die medische missies uitvoeren in Suriname.

Cubanen protesteren in de nacht

Bijna iedere nacht zijn ergens op Cuba kleine demonstraties tegen de schaarste want er is gebrek aan alles, vooral brandstof en betaalbaar voedsel. Maandelijks verlaten tienduizenden Cubanen maandelijks het eiland, op zoek naar een betere toekomst. Collega Edwin Koopman maakte de afgelopen weken een reis door Cuba en zag een land in verval.

Uitgelicht: Zweden

Een bekende seksuologe legt op Zweedse tv uit dat het een goede zaak is dat er in het nieuwe schooljaar op alle middelbare scholen in Zweden begonnen wordt met een nieuwe vorm van seksuele voorlichting. Hierover correspondent Tjade Michels.

Presentatie: Bram Vermeulen