Naar homepage
Uitzending gemist

Bureau Buitenland - Republikeinen halen 'cultuuroorlog' weer van stal
VPRO

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Republikeinen halen 'cultuuroorlog' weer van stal


Gepresenteerd door: Tim de Wit


Republikeinen halen de 'cultuuroorlog' weer van stal

In de Verenigde Staten zijn alle ogen deze maand gericht op voorverkiezingen in meerdere staten. Want hoe groot is de greep van Trump nog op de Republikeinse partij? Behoorlijk, zo blijkt. En wie goed kijkt, ziet bij de conservatieven een duidelijk en al veel beproefd thema terugkomen: de cultuuroorlog. Onder andere transgenders, vrouwenrechten en antiracisme-activisme zijn het mikpunt. Met het nieuws dat het Hooggerechtshof mogelijk het landelijk recht op abortus wil afschaffen, wordt de boel extra op scherp gezet. In Bureau Buitenland hierover correspondent Casper Thomas, die de 'primaries' volgt.

  

Het water in de Po staat veel te laag

Het noorden van Italië wordt geteisterd door extreme droogte. In sommige streken is al vier maanden niet of nauwelijks regen gevallen. En dat gebrek aan neerslag heeft grote gevolgen. Zo heeft het waterniveau in Italië’s belangrijkste rivier de Po nu een kritiek punt bereikt: het ligt heel erg laag. Vooral de landbouw heeft daar nu onder te lijden. Een reportage van onze correspondent Angelo van Schaik.


Buitenland Uitgelicht - Oeganda

De Oegandese president Yoweri Museveni zegt dat men maar cassave in plaats van brood moet gaan eten, als reactie op de broodprijzen die omhoog schieten wegens de oorlog in Oekraïne. En dat schiet veel Oegandezen in het verkeerde keelgat. Daarover correspondent Aida Grovestins.