Uitzending gemist
VPRO

Bureau Buitenland - Wil Xi nieuwe vredesduif van de wereld worden? & Massaprotesten in Mexico

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Wil Xi nieuwe vredesduif van de wereld worden? & Massaprotesten in Mexico


Gepresenteerd door: Sophie Derkzen

Wil Xi de nieuwe vredesduif van de wereld worden?
De Chinese president Xi Jinping is vandaag op bezoek in Moskou om in gesprek te gaan met Poetin. Volgens de Chinese regering is Xi uit op vrede, maar critici beschuldigen China ervan Rusland stiekem te steunen. Het bezoek van Xi komt op een moment dat China zich ook op andere plekken in de wereld als 'vredesduif' opwerpt, bijvoorbeeld tussen Saoedi-Arabië en Iran. En dat terwijl uit gelekte documenten blijkt dat China achter de schermen wapens levert aan Rusland. Hoe geloofwaardig is China in deze positie? Sense Hofstede van Instituut Clingendael praat ons bij.

Wordt de bijl in de Mexicaanse democratie gezet?

In Mexico zijn er massale protesten tegen de plannen van president López Obrador om flink te bezuinigen op het Nationaal Electoraal Instituut. Critici zien de geplande miljoenenkorting als een aanval op de democratie. Tegenstanders vrezen dat de uitgeklede waakhond daarmee onvoldoende toezicht kan houden op eerlijke verkiezingen in 2024. Het past volgens critici in een breder patroon van anti-democratische sentimenten van López Obrador. Mexicokenner Wil Pansters van de Universiteit Utrecht was aanwezig bij die massale protesten.

Uitgelicht: Roemenië

Een bijzonder pasteitje wordt zowel door Roemenië als Bulgarije geclaimd als cultureel erfgoed. Hierover correspondent Frank Elbers.