Uitzending gemist
VPRO

Bureau Buitenland - EUropa Express #3: hoe zorgvuldig worden de Europese centen besteed?

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - EUropa Express #3: hoe zorgvuldig worden de Europese centen besteed?


Gepresenteerd door: Sophie Derkzen & Tim de Wit

EUropa Express #3: hoe zorgvuldig worden de Europese centen besteed?

Dit weekend werden 22 mensen opgepakt in onder andere Italië en Slowakije vanwege het doorsluizen van honderden miljoenen euro’s geld uit het Europese coronaherstelfonds. Dát er op grote schaal gefraudeerd wordt met EU-subsidies is niet nieuw. Italië-correspondent Angelo van Schaik ging naar de Apennijnen, waar landbouwsubsidies worden toegekend voor spookboerderijen. Er blijkt een maffioos netwerk actief te zijn, dat op grote schaal fraudeert. Zijn dit typisch Italiaanse toestanden of gaat de Europese Unie veel te slordig om met ons belastinggeld?

Fraude met Europees geld is moeilijker te bestrijden dan andere soorten subsidiefraude, ziet Follow The Money-journalist Peter Teffer. Stukje bij beetje komt Europese fraudebestrijding op gang, maar nog niet alle lidstaten sluiten zich daarbij aan. Over de rol die het Europees Parlement kan spelen bij een betere aanpak spreken we PvdA-Europarlementariër Lara Wolters.

Buitenland Uitgelicht: Verenigde Staten

Een fastfoodrevolutie in Californië: blije medewerkers, maar minder blije restauranteigenaren. Correspondent Mari Meyer praat ons bij!

Presentatie: Sophie Derkzen