Uitzending gemist
VPRO

Bureau Buitenland - 'Europa ondermijnt haar eigen vrede'

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - 'Europa ondermijnt haar eigen vrede'


Gepresenteerd door: Chris Kijne

‘Europa ondermijnt haar eigen vrede’
Vannacht kondigde de Europese Unie een nieuw sanctiepakket aan, dat volgens Brussel “een maximale impact op Rusland” moet hebben. Maar de lidstaten lijken voor dovemansoren te spreken. Want hoe geloofwaardig is Europa nog in haar reactie op Rusland, zonder militaire stok achter de deur? En is de Europese geest nog wel bestand tegen oorlog op het continent? Te gast is Caroline de Gruyter, Europa correspondent én columnist voor NRC.
 
 
Riskant protest in Rusland
In Moskou woedt een informatieoorlog tussen de officiële en de sociale media. De officiële kanalen willen een beeld creëren van een beperkte actie, en laten het woord oorlog niet vallen. Terwijl op de sociale media ook aanvallen op de rest van Oekraïne te zien zijn. Eva Hartog ziet, dat veel
Russische burgers ontstelt reageren op de invasie, er wordt ondanks de risico’s geprotesteerd, maar er is ook begrip.


Buitenland Uitgelicht: Wit-Rusland

Onlangs uitte de Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja haar solidariteit naar Oekraïne, en nam afstand van de rol die haar land speelt in de Russische invasie van Oekraïne. Hoe denken de Wit-Russen over dit conflict, en zijn er gelijkenissen met hun eigen situatie? Daarover journalist Franka Hummels.