Uitzending gemist
VPRO

Bureau Buitenland - Wat betekent de oorlog in Oekraïne voor de positie van de VS-China?

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Wat betekent de oorlog in Oekraïne voor de positie van de VS-China?


Gepresenteerd door: Nadia Moussaid

Oorlog in Oekraïne zet ook relatie VS-China op scherp

Poetin dreigt openlijk met nucleaire wapens. Na lange tijd vooral heel stil te zijn geweest rondom de oorlog in Oekraïne, roept China nu wel op tot kalmte. Maar de Aziatische grootmacht lijkt geen echte kleur te willen bekennen, ook al riepen de Verenigde Staten Beijing juist op om de Russische invasie te veroordelen. Ondertussen heeft de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Washington uitgenodigd deel te nemen aan de Nieuwe Zijderoute. De oorlog in Oekraïne zet de hele wereldorde op scherp. Wat betekent dit voor de machtsstrijd tussen de VS en China? Hierover Eva Rammeloo, onze correspondent in Shanghai, en Amerika-kenner Paul Verhagen.


Het weekend dat Duitsland volledig van politieke koers veranderde

Duitsland gaat niet langer alleen helmen, maar ook wapens leveren aan Oekraïne. Er komt een investering van honderd miljard euro voor het Duitse leger en ook kerncentrales zijn niet langer taboe om minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Het is oorlog in Europa. En dat besef lijkt doorgedrongen in Berlijn en het is de Duitsers ernst: allerlei heilige huisjes in de Duitse politiek werden afgelopen weekend binnen 48 uur omver geblazen. Duitsland-kenner Hanco Jurgens over de ingrijpende veranderingen in ons buurland en de gevolgen daarvan voor de EU.


Buitenland Uitgelicht

Onder de hashtag #AfricansInUkraine worden veel getuigenissen gedeeld van Afrikanen die Oekraïne ontvluchten. Hierover Afrika-correspondent Saskia Houttuin.