Uitzending gemist
VPRO

Bureau Buitenland - Vrees in Mexico voor democratie

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Vrees in Mexico voor democratie


Gepresenteerd door: Sophie Derkzen

Mexicanen vrezen voor democratie
In Mexico vond afgelopen weekend de grootste demonstratie tegen de populistische Andres Manuel López Obrador plaats. De Mexicaanse president wil een hervorming van het Congres en de kiescommissie. Maar volgens de demonstranten ondermijnt hij daarmee de democratie. Hierover Wil Pansters, hoogleraar van de Universiteit Utrecht.

Diplomatieke spagaat met Turkije
De relatie met Ankara is te belangrijk om alleen door een mensenrechtenbril te bekijken. Met deze opmerkelijke aanbeveling komt Adviesraad Internationale Vraagstukken, het college dat de Turkse regering en parlement over het buitenlandbeleid adviseert. Maar hoe ga je diplomatiek om met een regering die verantwoordelijk voor het stelselmatig schenden van mensenrechten? We gaan in gesprek met oud-diplomaat Henne Schuwer, onder wiens toezicht dit rapport is samengesteld, en PvdA-Kamerlid en oud-rapporteur Turkije voor het Europees Parlement, Kati Piri.

Uitgelicht: Spanje
De Zuid-Spaanse stad Malaga is helemaal klaar met dolle vrijgezellenfeesten. De feestende en dronken toeristen met sekspoppen zijn een doorn in het oog van het lokale bestuur. Journalist Carlijn Teeven praat ons bij.