Uitzending gemist
VPRO

Bureau Buitenland - Gevangenisontsnapping door strijders Islamitische Staat

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Gevangenisontsnapping door strijders Islamitische Staat


Gepresenteerd door: Sophie Derkzen

Islamitische Staat roert zich weer

Islamitische Staat heeft een grote en goed geplande gevangenisuitbraak uitgevoerd in Hassake, in het Koerdische deel van Syrië. In een vroegere school zitten daar zo'n 5000 IS-strijders gevangen. De Koerden zeggen de meeste bevrijde IS-leden weer te hebben opgepakt, maar ook zeker tientallen van hen te hebben gedood. Er heerst een uitgaansverbod in Hassake en het stadje is afgesloten want de jacht naar IS-strijders die betrokken waren gaat nog door. In hoeverre is er sprake van een comeback van Islamitische Staat? En werpt deze gevangenisopstand niet weer levensgroot de vraag op hoe lang het Westen kan doorgaan met het afschuiven van haar verantwoordelijkheid voor strijders die uit eigen land komen? Hierover journalist Judit Neurink.

 

Spelen met vuur in Bosnië

Zesentwintig jaar na de oorlog in Bosnië lopen de spanningen er weer hoog op en houdt de internationale gemeenschap de adem in. De naoorlogse etnische opdeling van het land in een Servische republiek en een moslim-Kroatische federatie is een bestuurlijke mislukking gebleken. Het is wachten op een ongeluk, waarschuwen waarnemers al jaren. En dat ongeluk is dichterbij dan ooit: de Bosnisch-Servische republiek dreigt nu met afscheiding. In het eerste deel van ons reportage-tweeluik "Spelen met vuur", reist correspondent Tijn Sadée naar Sarajevo, de hoofdstad van het tot op het bot verdeelde land.


Buitenland Uitgelicht

Vandaag in Buitenland Uitgelicht een reclame voor een van de meest populaire loterij-spellen in Zuid- Korea. De kans-spel-industrie in het Aziatische land breekt record na record. Hierover correspondent Ifang Bremer.