Uitzending gemist
VPRO

Bureau Buitenland - Amerikaanse toestanden in Brazilië

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Amerikaanse toestanden in Brazilië


Gepresenteerd door: Sophie Derkzen & Tim de Wit

Hoe weerbaar is de Braziliaanse democratie?
 
In oktober kiest Brazilië een nieuwe president, maar er zijn nu al grote zorgen over die aanstaande verkiezingen. De zittende president Jair Bolsonaro staat er slecht op in de peilingen, en dus grijpt hij om zich heen. Volgens het controversiële staatshoofd moet Brazilië oppassen dat er geen stembusfraude wordt gepleegd. Een fikse beschuldiging aan het adres van Braziliaanse instituties. Inmiddels wordt daarom gevreesd voor ‘Amerikaanse scenario’s’, mochten de verkiezingen voor Bolsonaro niet naar wens verlopen. Is de Braziliaanse democratie sterk genoeg om eventuele verkiezingsondermijning af te slaan? We vragen het aan Kees Koonings, hoogleraar Braziliëstudies aan de Universiteit van Amsterdam, en Trouw-correspondent Wies Ubags.
 
 
Europese eenheid ver te zoeken in aanloop naar belangrijke top
  
Deze week staat er een belangrijke top voor Europese regeringsleiders op de agenda. De EU wordt geteisterd door verschillende crises, zoals de hoge voedsel- en energieprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Daarnaast ligt ook nog eens de vraag op tafel of Oekraïne een kandidaat-status moet krijgen voor de Europese Unie. Voor al die dossiers is eenheid in de EU van groot belang, maar de Unie lijkt verdeelder dan ooit. Bovendien is het in Frankrijk, Italië en Duitsland in eigen land allerminst rustig. En dus rijst de vraag wie in enorme crisistijd het voortouw gaat nemen in Europa. We bespreken het met correspondent Clara van de Wiel. 
 
Uitgelicht: Canada
 
In de rubriek uitgelicht spreken we correspondent Tom Bijvoet over een bijzonder geval van cyber-criminaliteit in Canada.
 
Presentatie: Sophie Derkzen