Uitzending gemist

Bureau Buitenland - Het Kremlin en de Russisch-Orthodoxe kerk

VPRO
  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Het Kremlin en de Russisch-Orthodoxe kerk


Gepresenteerd door: Tim de Wit

Oekraïne: praten en schieten tegelijk

Morgen zullen de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Koeleba en zijn Russische ambtgenoot Lavrov elkaar ontmoeten in het Turkse Antalya. Maar tijdens het praten woedt de oorlog in Oekraïne in alle hevigheid door. Hoe liggen de kaarten en hoe bepaalt de situatie op het slagveld de ontmoeting in Turkije? We vragen het VRT-journalist en defensiedeskundige Jens Franssen.  

 

Voor vaderland en kerk

In het Rusland van Poetin is de orthodoxe kerk onmiskenbaar onderdeel van de nationale identiteit. Religieus conservatisme en vaderlandsliefde gaan hand in hand. Het is het resultaat van een slimme politiek van het Kremlin. Daarom mag het niet als een verrassing komen dat het hoofd van de kerk zich achter de Russische invasie in Oekraïne schaart. Maar er klinkt ook verzet binnen de Oosters- Christelijke kerkgemeenschap. Te gast: Katya Tolstoj, hoogleraar en directeur van het instituut Oosters Christendom aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.


Buitenland Uitgelicht

Breaking News in Australië. Down Under heeft te maken met 'de ergste watersnood ooit' in het land. Hierover journalist Nina van Hattum.